علل نزدیکی عربستان به روسیه

ساخت وبلاگ

    درسال های  نه چندان دور ؛ صحبت از نزدیکی عربستان به عنوان خاستگاه اسلام که با  آمریکا ارتباط تنگاتنگی دارد با اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی در مقام مادر جهان کمونیست و اولین کشوری که بر اساس مخالفت با دین مدیریت می شود بیشتربه یک رویا و تخیل شباهت داشت . ولی اکنون شاهد آن هستیم که پادشاه عربستان در راس یک هیات بلند پایه اقتصادی و سیاسی و نظامی به مدت چهار روز به مسکو سفر می کند و مورد استقبال گرم رئیس جمهور روسیه قرار می گیرد و حدود پانزده  قرار داد در حوزه های : نفتی ؛ نظامی و..... به امضاء می رساند و از دانشگاه مسکو دکترای افتخاری می گیرد.

 ازدهه هفتاد میلادی و روی کار آمدن کارتر دمکرات در آمریکا تا کنون ؛  تغیراتی در استراتژی منطقه ای و بین المللی کشورهای نفت خیزو ثروتمند عرب که با روش های سنتی سلطنتی اداره می شوند خصوصا عربستان بوجود آمده است .

  اولین عامل این تغیر تدریجی ؛ سقوط شاه ایران و عدم حمایت جدی واشنگتن در دوره ریاست جمهوری کارتر بود که لرزه بر اندام پادشاهان و حاکمان و امیران خودکامه عربی و خصوصا کشورهای حوزه خلیج فارس انداخت  و اعتماد آن ها را به آمریکا متزلزل کرد و با شک و تردید روبرو ساخت ولیکن از آنجایی که ؛ در آن زمان ؛  در شوروی دولتی کمونیستی بر روی کار بود و این دولت کمونیستی تحرکاتی در ظفار و یمن جنوبی داشت و همچنین چشم طمع به افغانستان دوخته بود تا جائی که این کشور را به اشغال ارتش سرخ در آورده بود فرصتی برای ریاض نبود تا به سمت مسکو نزدیک شود .

  دومین عامل پیدا شدن سوء ظن در ریاض نسبت به واشنگتن ؛  در دوران ریاست جمهوری " باراک اوباما " رئیس جمهور سابق آمریکا بود . مخصوصا اززمانی که اوباما " بهار عربی " را در جهان عرب  راه انداخت و تلویحا از اخوان المسلمین که با حکومت عربستان دشمنی دارد در جهان عرب حمایت می کرد و در پی آن ؛ اوباما برای  دست یابی به حل مسئله هسته ای ایران ؛ گام برداشت تا به برجام ختم شد . از این رو ؛  حکومت عربستان متوجه شد که اعتماد و اطمینان بیش ازاندازه روی آمریکا ؛ ممکن است عواقب خطرناکی در پی داشته باشد  و احتمالا از همان زمان نزدیکی به مسکو را در دستورکار خود قرار داده بود ولی ؛ حمایت پوتین از بشار اسد و امید حاکمان عربستان به سرنگونی رئیس جمهور سوریه  مانع از این نزدیکی می گردید.

  اگرچه اکنون ؛ ازیک طرف ؛ ترامپ جای اوباما را در کاخ سفید گرفته ؛ ولی از آنجائی که ترامپ یک شخص معامله گر و غیر قابل پیش بینی و بی ثبات است لذا نمی تواند تقطه اتکا برای ریاض تلقی شود  و ازطرف دیگر ؛ تا حدودی مشخص شده که مخالفان مسلح بشاراسد که در چند سال اخیر ازناحیه عربستان حمایت می شدند در مقابل حکومت سوریه که مورد حمایت مسکو است کاری از پیش نخواهند برد ؛ بر این اساس ؛ شیخ سلمان پادشاه عربستان را واداشته تا بیش از این تعلل نکند و راه مسکو را در پیش بگیرد تا از یک سو به آمریکائی ها تفهیم کند : " ارض الله واسعه " و از دیگر سو ؛ با نزدیکی به مسکو و انعقاد قراردادهای اقتصادی سنگین با این کشور ؛ هم از حمایت روسیه بر خوردار باشد و هم اگر می تواند از نفوذ بیشتر تهران در معادلات منطقه بکاهد.

  حمایت قاطع پوتین از اسد که مانع ازسقوط حتمی او شد سبب گردید تا استراتژیست ها ی  عربستانی به این جمع بندی برسند برای مصون ماندن از گزندهای احتمالی و زیاد خواهی های واشنگتن باید حمایت مسکو را داشته باشند .

+ نوشته شده در  چهارشنبه نوزدهم مهر ۱۳۹۶ساعت 10:32  توسط دکتر سیف الرضا شهابی  | 
Shahabi Online ...
ما را در سایت Shahabi Online دنبال می کنید

برچسب : عربستان, نویسنده : shahabipoliticso بازدید : 34 تاريخ : چهارشنبه 3 آبان 1396 ساعت: 22:09